×
×

در باره سندرم X شکننده چقدر اطلاعات دارید؟

  • تیر ۹, ۱۳۹۵
  • 1216 بازدید
  • ۰
  • سندرم X شکننده یک بیماری موروثی است که باعث ناتوانی فکری و رشد و نمو است. این بیماری از والدین به فرزندان از طریق ژن ها منتقل می شود. سندرم X شکننده رایج ترین منبع ارثی ناتوانی روانی در پسران است. افراد مبتلا به سندرم X شکننده معمولا طیف وسیعی از مشکلات رشد و یادگیری را تجربه می کنند. این بیماری یک بیماری مادام العمر است.
    در باره سندرم X شکننده چقدر اطلاعات دارید؟
  • به گزارش کودک پرس  این سندرم تقریباً 1 نفر از 3600 نفر مرد و 1 نفر از 4000 تا 6000 نفر زن را درگیر می کند.

     این ژن  FMR– 1 در حالت عادی پروتئینی را تولید می کند که ممکن است منجر به سندرم  X شکننده گردد .

    سندرم X شکننده یک بیماری ارثی است و این بدین معنی است که از والدین به فرزندان قابل انتقال است . والدین می توانند بچه هایی با سندرم  X شکننده داشته باشند ، حتی اگر خود والدین این سندرم را نداشته باشند . زمانیکه این ژن از والدین به فرزندان انتقال می یابد ، تغییرات شدید تری در ژن رخ می دهد .

    بعضی از افراد ممکن است فقط تغییرات ناچیزی در ژن FMR – 1 داشته باشند که پره موتاسیون (پیش جهش) نامیده می شود و ممکن است هیچ یک از علائم سندرم  X شکننده را از خود بروز ندهند .

    سایر افراد ممکن است، تغییرات بیشتری در ژن FMR – 1 داشته باشند که موتاسیون کامل نامیده می شود که منجر به بروز علائم سندرم  X شکننده می گردد .

    علائم و نشانه های سندرم  X شکننده چیست؟

    هیچ یک از افراد با سندرم  X شکننده علائم یکسانی را از خود بروز نمی دهند  امّا یکسری علائم کلّی در همۀ افراد وجود دارد ، علائم اغلب دختران نسبت به پسران خفیف تر است.

    هوش و یادگیری

     بسیاری از افراد با سندرم  X شکننده ، ناتوانی در هوش و یادگیری دارند . این مشکلات از اختلالات یادگیری خفیف تا عقب ماندگی شدید می تواند متغییر باشد .

    جسمی

    نوجوانان و بالغین با سندرم  X شکننده گوش های بزرگ، صورت دارز با چانه ایی برجسته دارند  مشکلات وابسته به این سندرم شامل عفونت گوش، کف پای صاف، انعطاف پذیری و سستی بیش از حد مفاصل و انواع مشکلات استخوانی است.

    اجتماعی – عاطفی

    بیشتر کودکان با سندرم  X شکننده دچار مشکلات رفتاری هستند . این افراد ممکن است از موقعیت جدید بترسند یا دچار اظطراب شوند . بسیاری از کودکان بخصوص پسرها مشکلات تمرکز کردن و توجه کردن دارند و حتی ممکن است پرخاشگر باشند . دختران ممکن است  در ارتباط برقرار کردن با افراد جدید دچار خجالت و کمرویی گردند .

    زبان و تکلّم 

    اغلب پسران مبتلا به سندرم  X شکننده ، مشکلات زیادی در رابطه با صحبت کردن و تکلّم دارند . آنها ممکن است اغلب در صریح و واضح حرف زدن دچار مشکل یا مبتلا به لکنت زبان باشند و یا حتّی قسمتی از کلمات را حین حرف زدن جا بگذارند . آنها همچنین زمانیکه با دیگران صحبت می کنند دچار مشکلات درکی هستند برای مثال : اختلال در درک تن صدا و لحن فرد گوینده ، دختران معمولاً مشکلات حاد در زمینۀ صحبت کردن و تکلّم ندارند .

      حس

    بسیاری از کودکان مبتلا به واسطۀ بعضی از محّرک های خاص تحریک می شوند از قبیل: نور درخشان، صدای بلند و یا نحوۀ لمس بعضی از اجسام ، بعضی از کودکان دوست ندارند که لمس شوند و یا حتی در ایجاد تماس چشمی مستقیم با سایر مردم دچار مشکل هستند .

    علت

    تغییر یا موتاسیون در ژنی که بر روی کروموزوم  X قرار دارد ، منجر به سندرم  X شکننده می گردد. همۀ انسانها 46 کروموزوم دارند که دوتای آنها کروموزم های جنسی هستند. موتاسیون در DNA کروموزوم X منجر به بروز این سندرم می گردد. ژنی که مسئول سندرم  X شکننده است، FMR – 1  Fragile x Mental Retardation نامیده می شود. این ژن به سه صورت بروز می یابد که بسته به دفعات تکرار و الگوی DNA به  تکرار CGG  معروف است، می تواند متفاوت باشد.

    افرادی که کمتر از 60 بار تکرار CGG داشته باشند، دارای ژن نرمال هستند . افراد با تکرار CGG ، 60 – 200، پیش جهش (پره موتاسیون) دارند و این بدین معنی است که این افراد این ژن غیره نرمال را با خود حمل می کنند که یک موتاسیون ناپایدار است که ممکن است در نسل های بعدی گسترش یافته و زمینۀ بروز خود را فراهم کند. افراد با تکرار CGG بالاتر از 200 موتاسیون کامل دارند که منجر به بروز سندرم  X شکننده می گردد. موتاسیون کامل باعث خاموش شدن ژن یا سبب متیله شدن (غیر فعال شدن) ناحیۀ FMR – 1 ژن می گردد . بطور عادی ژن FMR – 1 ، پروتئین خاصی به نام  FMRP تولید می کند ، زمانیکه ژن خاموش می شود فرد نمی تواند FMRP بسازد و کمبود این پروتئین منجر به سندرم  X شکننده می گردد.

    درمان

    در حال حاضر هیچ درمانی برای این سندرم وجود ندارد با این حال شرایط تحصیلی خاص، گفتار درمانی، کار درمانی و رفتار درمانی برای رفع بسیاری از نشانگان رفتاری و مسائل شناختی ناشی از سندرم  X شکننده، مفید خواهد بود . علاوه بر این یافته های دارویی جدید می تواند تا حدی برای رفع پرخاشگری، اضطراب،  بیش فعالی و عدم تمرکز این افراد مفید واقع شود .

     تشخیص

    در طی سالهای 1970 – 1980 تست موجود برای تشخیص سندرم  X شکننده ، تست های ژنتیکی و کروموزومی بوده است ، اگرچه این تست کمک کننده بود امّا همیشه این آزمون نتایج درستی را نشان نمی داد .

    روش آنالیز PCR نیز می تواند به تعیین دفعات تکرار CGG در افراد با ژن نرمال یا پره موتاسیون مفید واقع شود ، امّا این روش انتخابی برای تشخیص موتاسیون کامل ، بکار نمی رود . امّا پره موتاسیون و دفعات تکرار CGG و ژن نرمال را با قاطعیت تعیین می کند .

    پره موتاسیون

    از خصوصیات بارز این حالت این است که این ژن می تواند در طی نسل ها تغییر یابد و بیشتر به فرم ناپایدار خود برسد و احتمال بیشتری وجود دارد که این ژن ناپایدار در نسل های بعدی خود را بطور شدیدتری بروز دهد . تغییر ژن در پره موتاسیون در نسل بعد خود را بصورت موتاسیون کامل بروز می دهد. پره موتاسیون اغلب ﺗﺄثیرات قابل مشاهده ایی را نشان نمی دهد  با این حال پره موتاسیون در افراد بالغ کهن سال می تواند با علائم نرولوژیکی و شبه پارکینسونی تظاهر یابد .

    موتاسیون کامل

    موتاسیون کامل بدین معنی است که تکرار CGG ژن فرد بیش از 200 بار بر روی DNA باشد . علاوه بر این اغلب ژن های موتاسیون یافته درجه ایی از متیله شدن را دارند که منجر به خاموش شدن ژن می گردد. درصد کمی از مردان با موتاسیون کامل هستند که عقب ماندگی ذهنی ندارند.  درحدود 30درصد زنان با موتاسیون کامل- مشکلات شناختی ندارند. بقیۀ زنان با موتاسیون کامل- مشکلاتی در زمینۀ شناختی  رفتاری و یا کارکردهای اجتماعی خواهند داشت و ممکن است نشانگان فیزیکی در زنان با فرم خفیف تر مشاهده کرد .

    منبع:          دکتر سلام

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *