به گزارش کودک پرس برخی مادران پس از ترخیص از بیمارستان و برخورد با کوچکترین مشکل در شیردهی، به علت نداشتن اعتماد به نفس و یا توصیه اطرافیان، تغذیه کودک با شیر کمکی به وسیله شیشه را آغاز میکنند و یا برای آرام کردن شیرخوار به جای در آغوش گرفتن او، پستانک در دهانش میگذارند.
تغذیه نوزاد با استفاده از شیشه شیر و یا عادت دادن او به مکیدن پستانک سبب میشود تا میل مکیدن شیرخوار ارضا شده و در نهایت به قطع شیردهی توسط مادر بینجامد که با مخاطرات زیادی برای نوزاد همراه است. برخی پژوهشهای صورت گرفته ثابت کرده است که استفاده از پستانک احتمال ابتلای نوزاد به عفونت گوش میانی را نیز بیش از 50 درصد افزایش میدهد.
آمارهای مراجع رسمی حاکی است که هم اکنون 8/27 درصد از شیرخواران در ایران با استفاده از شیشه شیر تغذیه میشوند و 13 درصد نیز از پستانک استفاده میکنند. نتایج مطالعات نشان میدهد گرچه استفاده از پستانک در کوتاهمدت ممکن است سبب آرامش شیرخوار شود، اما به دلیل عدم تمایل به مکیدن و تحریک پستان و کاهش برداشت شیر، موجبات قطع تغذیه با شیر مادر را فراهم میکند.
همچنین مطالعه دیگری نشان داده که احتمال قطع شیردهی توسط مادرانی که نوزادشان را به مکیدن پستانک عادت میدهند چهار برابر بیشتر از مادرانی است که این عادت در نوزادشان وجود ندارد.
مصرف پستانک سبب افزایش خطر عفونت گوش میانی در شیرخواران میشود، به طوری که در سه تا 18 ماهگی شیرخوارانی که از پستانک استفاده نکردهاند 33 درصد کمتر از سایرین دچار عفونت گوش شدهاند.
عفونت قارچی دهان، برفک و پوسیدگی دندان را از دیگر عوارض پستانک است. پستانک سبب حرکات غیرطبیعی و تداخل در رشد طبیعی فک و دهان شده و در نتیجه موجب رشد دندانی نامناسب و چفت نشدن دندانها میشود.
اثرات نامطلوب پستانک بر شیرخواران دائمی است، اصلاح پیامدهای آن در مراحل بعدی زندگی به علت آنکه تکامل عضله تحت تاثیر قرار میگیرد، بینهایت مشکل است. این امر باعث میشود کودک شیر مادر را کمتر مصرف کند که بر هوش او نیز اثر سوء داشته و باعث مشکلات عصبی رفتاری میشود.
منبع: فردا
دیدگاهتان را بنویسید